Met de auto op vakantie, dan is dit belangrijk

2022-05-06
Joep van de Haar

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Niet alleen omdat het qua kosten flink scheelt, maar ook omdat we met elkaar steeds meer bewust worden van het feit dat vliegen een stuk schadelijker is voor het milieu. Toch vergt een vakantie met de auto een ietwat andere voorbereiding, dan wanneer je met het vliegtuig gaat. Met het vliegtuig hoef je immers enkel je koffer te pakken en je paspoort klaar te leggen. Wanneer je met de auto gaat, dan is niet alleen de bagage een punt van aandacht, maar ook de auto zelf. Je wilt natuurlijk wel veilig aankomen op de plek van bestemming. Ga je met de auto op vakantie, dan zijn dit de belangrijkste punten

Onderhoud

Waar het voor velen vanzelfsprekend is, is het essentieel dat je auto in goede staat is. Uiteraard kun je niet in de motor kijken, maar de nodige voorzorgsmaatregelen kun je uiteraard wel nemen. Zo is het verstandig even met je auto naar de garage te gaan, zodat ze de auto kunnen onderwerpen aan een grondige inspectie. Zaken die belangrijk zijn, zijn uiteraard je bandenspanning, olie, remvloeistof, remmen en ook de rest van de technische onderdelen. Op deze manier kun je eventuele pech onderweg tot het minimum beperken en kom je niet ergens halverwege voor een verrassing te staan een moet je een auto verhuur bellen om de reis te vervolgen.

Brandstof

Tanken in eigen land kan relatief duur zijn. Het is dus verstandig hier rekening mee te houden tijdens je rit naar het buitenland. Het eerste stuk ontkomt je er helaas niet aan te tanken bij een Nederlands tankstation, maar helemaal volgooien is niet verstandig. Zo kun je bijvoorbeeld in Luxemburg voor gemiddelde de helft goedkoper tanken dan bij ons. Tank je in het land van aankomst, let er dan wel op dat jij je auto voorziet van de juiste brandstof. Waar het in Nederland bekend is welke brandstof we nodig hebben, geldt dit in bijvoorbeeld Italië net iets anders. Ook in Spanje zijn de benamingen anders dan bij ons. Of je nu met je eigen auto gaat of kiest voor een auto huren Mallorca, zorg er wel voor dat je de juiste brandstof in je tank gooit. Dit kan je een hoop ellende en daarmee kosten besparen.

Praktische zaken

Niet alleen het onderhoud van je auto en het tanken van de juiste brandstof is essentieel voor een onbezorgde vakantie. Ook een aantal praktische zaken die per land verschillend zijn, zijn belangrijk om rekening mee te houden. Zo is een vignet in Zwitserland een verplichting en dien je in Duitsland een milieusticker te hebben. Huur je een auto in Spanje, dan is het belangrijk tijdens een auto huren Alicante airport je niet op slippers achter het stuur zit. Dit is verboden en kan zorgen voor een flinke boete. Door vooraf goed te kijken welke afwijkende regels er gelden, voorkom je dat je tijdens je vakantie voor vervelende situaties komt te staan.