dé webwinkel voor alle auto onderdelen

Bel ons : 085-0400350

autoonderdelen
auto onderdelen kopen
auto onderdelen kopen
sluiten

KOPPELING

Je hebt geen auto geselecteerd. Vul eerst hierboven het kentekennummer in, of kies het merk, model en type.

De koppeling is bedoeld om de aandrijving op de wielen vloeiend over te brengen op ieder gewenst moment. Bij het indrukken van de koppeling wordt de aandrijving onderbroken, hierdoor kan de motor vrij lopen en wordt er een mogelijkheid gecreëerd om van versnelling te wisselen.

  • Frictieplaat - De koppelingsplaat is een ronde metalen schijf die voorzien is van een voering waardoor de aandrijving tot stand gebracht wordt.
  • Koppelings kit – Een koppelings kit bestaat meestal uit een koppelingsplaat, drukgroep en druklager. Het is aan te bevelen om als je een complete kit monteert ook het price-as lager te vervangen.
  • Hoofdkoppelingscilinder – (ook bekend als Commando cilinder of hoofdcilinder) is een hydraulische cilinder die op zijn beurt de druk opbouwt en doorgeeft aan de hulpkoppelingscilinder.
  • Hulpkoppelingscilinder – (ook werkcilinder of hulpcilinder genoemd) deze cilinder drukt tegen de koppelingsgaffel.
  • Drukgroep – De drukgroep maakt samen met de koppelingsplaat een vaste verbinding tussen motor en versnellingsbak.
  • Druklager – Aan de koppelingsgaffel zit het druklager, als het  koppelingspedaal ingetrapt word, zal het druklager de vingers (diafragmaveren) van de drukgroep indrukken waardoor de vaste verbinding wordt verbroken.
  • Vliegwiel – Het vliegwiel is een ronde dikke stalen schijf die voorzien is van een getande buitenrand (starterkrans) en aan de krukas bevestigd wordt. De vertanding op het vliegwiel maakt het in samenwerking met de startmotor mogelijk om de auto te starten. Tevens worden de koppelingsplaat en drukgroep aan het vliegwiel gemonteerd waardoor de aandrijving tot stand wordt gebracht.
  • Koppelingskabel – Een koppelingskabel (bowenkabel) is een flexibele kabel die bestaat uit twee delen, een binnenkabel en een buitenkabel.

SELECTEER ONDERDEEL