dé webwinkel voor alle auto onderdelen

Bel ons : 085-0400350

autoonderdelen
auto onderdelen kopen
auto onderdelen kopen
sluiten

CILINDERKOP

Je hebt geen auto geselecteerd. Vul eerst hierboven het kentekennummer in, of kies het merk, model en type.

De cilinderkop is een complex onderdeel dat is samengesteld uit een nokkenas, kleppen en de klepbedieningen. De kop is ook voorzien van een verbrandingskamer waar de kleppen en bougie samen komen om de verbranding te verzorgen.

  • Cilinderkop - De cilinderkop wordt zwaar belast door de hoge verbrandingsdruk en temperaturen. Dit kan er voor zorgen dat een cilinderkop krom trekt waardoor de koppakking gaat lekken, daarom is hij voorzien van kanalen waar koelvloeistof en motorolie doorheen stromen. De motorolie zorgt voor de juiste smering en de koelvloeistof voorkomt dat de temperatuur te hoog oploopt.
  • Kleppen – De inlaatkleppen zorgen voor een snelle aanvoer van het lucht/brandstof mengsel naar de verbrandingskamer. De uitlaatkleppen zorgen  voor een snelle uitstroom van de uitlaatgassen uit de verbrandingskamer. Vroeger beschikte een auto over twee kleppen per cilinder, maar tegenwoordig worden er vier kleppen per cilinder gebruikt.
  • Nokkenas - De nokkenas wordt aangedreven door de distributieketting, tandwielen of een riem die met de krukas verbonden is. De functie van een draaiende nokkenas is bedoeld om de kleppen te openen.
  • Stoters – Stoters staan op de nokkenas. Door de draaiende beweging van de nokken wordt een rechtopstaande beweging tot stand gebracht, met behulp van de stoterstang wordt de tuimelaar bediend die vervolgens de klep opent. De klepveer zorgt dat de klep weer dicht gaat wanneer de nok verder draait.
  • Kleppendeksel – Het kleppendeksel samen met de kleppendekselpakking zorgen ervoor dat de bovenzijde van de cilinderkop afgedicht wordt om olielekkage tegen te gaan.
  • EGR-klep – De hoeveelheid uitlaatgassen die teruggevoerd wor­den naar de verbrandingskamers wordt geregeld door de EGR klep.

SELECTEER ONDERDEEL